Hur görs popmusik?

Även om popmusik är ett brett begrepp så har det under tidens gång skapats ett visst recept för hur en poplåt skapas. Det finns en viss struktur till att skriva en popsång så att den blir dansvänlig och populär. I flera fall är det inte artisterna själva som skriver sin musik utan det finns ett flertal låtskrivare, producenter och tekniker som arbetar med att skapa framgångsrik popmusik. Det är ofta samma låtskrivare som ligger bakom flera av de mest spelade poplåtarna och själva artisterna är egentligen bara en liten del av pusslet. Med det stora utbudet av popartister och låtar idag, får komponenter som professionell låtproduktion allt större vikt.

Poplåtens struktur

En popsång består traditionellt av en viss struktur, det vill säga en viss ordning av komponenter såsom vers och refräng. En klassisk poplåt består av strukturen intro, vers, brygga, refräng, vers, brygga, refräng, stick, brygga, dubbel refräng och outro. Elementens ordningsföljd kan dock varieras i flera olika kombinationer och alla element behöver inte nödvändigtvis inkluderas i alla popsånger. Den typiska poplåten är cirka tre minuter lång där refrängen är under en minut. 

De allra flesta popsånger består av endast tre ackord som sedan varieras i olika hastighet och ordning för att skapa melodier och effekter. Låtarna har oftast ett tempo på 95 till 130 taktslag per minut. Inte bara har de flesta poplåtar en liknande struktur, många av de mest populära låtarna handlar tematiskt om samma saker. Studier visar att de mest spelade låtarna under 2000-talet handlar om inspiration, desperation och sorgsenhet och de mest använda orden är bland annat kärlek, tjej, kille och tid. Listan på teman och ofta använda ord har hållits relativt konstant sedan 1960-talet även om musiken rent ljudmässigt utvecklats sedan dess.

Låtskrivare och producenter

Det är inte sällan som det inte är artisterna själva som står bakom sina låtar utan det är professionella låtskrivare och producenter som anlitas för att skapa kommersiella hits. Låtskrivare arbetar ofta i grupp och skriver både text och musik innan de färdiga låtarna paras ihop med rätt artist. Ofta arbetar låtskrivarna för ett visst skivbolag. En av världens mest kända låtskrivare är svenska Max Martin som har skrivit hits för de allra största stjärnorna i världen, inklusive The Weeknd och Katy Perry. Martin har vunnit ett flertal priser för sina låtar och låtar skrivna av honom har nått Billboardlistans topposition hela 23 gånger, ett rekord enbart slaget av The Beatles John Lennon och Paul McCartney. Han hör till en av dem som tjänar miljoner varje år på låtskrivande utan att själv vara artist. En annan viktig person bakom en framgångsrik poplåt är dess producent. I och med den stora volymen poplåtar som finns ute att lyssna på, kommer det an på producenten att få låten att låta bra och professionellt gjord. Då själva strukturen bakom poplåten är relativt simpel, kan man genom produktion välja vilken stil man vill att låten ska ha. Det är alltså mycket pusslande som försiggår bakom kulisserna i popbranschen där rätt låt ska paras ihop med rätt artist och produceras på ett visst sätt. Slutresultatet skulle garanterat ha låtit annorlunda om ett steg i kedjan skulle bytas ut mot ett annat.