Popmusiken

Den populära popmusiken

Popmusik eller pop är en av de allra mest populära musikgenrer världen över idag. Termen kommer ursprungligen från just ordet populär. Ordet användes för första gången under 1920-talet men det var först under 1950-talet som termen fick den betydelse som den har idag. Då musikgenren finns till för att låtarna ska bli populära, innebär det att popmusik kan vara nästan vad som helst som är populärt. Gemensamt för de flesta låtar är dock att de ska kunna spelas på radio, streamas och kunna dansas till. Popmusik handlar lika mycket om musiken som kulturen som skapas runt låtarna och artisterna.

Popmusiken föddes på 1950-talet som en lättare och mjukare variant av rock’n’roll. Rockmusiken hade slagit igenom under de tidigare årtiondena och nu försökte man hitta en variant som ungdomar kunde uppskatta, där musiken inte var lika rå som i rocken. Rockmusiken hade ofta tyngre politiska budskap medan popmusiken behandlade lättare ämnen som kärlek och dans. Det var först under 1960-talet som popmusiken fullständigt bröt sig loss från rockmusiken och blev en separat genre. Även om popmusiken ofta var mindre kontroversiell än rockmusiken, så reagerade flera ändå på musikernas utseenden och klädstil.

Beatles och grunden för dagens pop

Rockmusiken härstammar ursprungligen från USA men i och med popmusikens framfart blev det Storbritannien som blev den ledande nationen för den nya, populära musiken. Flera av de tidiga popgrupperna kom just därifrån, bland annat en av de mest populära popgrupperna någonsin: nämligen the Beatles. Bandet slog igenom världen över under 1960- och 1970-talet och hade en enorm fanskara, speciellt bestående av unga kvinnor. Bandet kan ses vara föregångarna till pojkbanden som kom att bli populära speciellt under slutet av 1900-talet och har haft en stor påverkan på mycket av den popmusik som görs än idag.

The Beatles kan sägas ha lagt förgrunden till hur popmusiken kom att dra inspiration från flera andra musikstilar och experimentera med olika uttryck. Detta förklarar varför popmusik kan låta så olika, då till slut den mesta musiken som var populär kom att kallas popmusik. Redan under 1970-talet kan man börja urskilja det format som präglat musikstilen sedan dess, en dansvänlig låt på cirka tre minuter med en svängig refräng.

Kontroversiella akter

Under 1980-talet blev Michael Jackson namnet på allas läppar som kungen av pop, även om det var en titel han hade gett sig själv. Också artister som Madonna och Prince var populära och popmusiken fortsatte ofta vara kontroversiell genom artisternas klädval och dansstilar som inte sällan spelade på sex. TV kanalen MTV grundades under årtiondet och musikvideon blev en viktig del av kulturen kring popmusiken.

Under 1990-talet var popgrupper som Backstreet Boys och Spice Girls omåttligt populära där dans och musik kombinerades under storslagna konserter. Under 2000-talet blev flera kvinnliga sångare som Britney Spears och Christina Aguilera kända och dagens popmusik bygger mycket på arvet från dessa. Idag är popmusiken populärare än någonsin och vem som helst verkar kunna bli popstjärna över en natt. Fortfarande präglas genren av dansvänlig musik med en viss mån av kontrovers och försök till att chocka publiken. I och med olika streamingtjänster har det blivit lättare för allt flera att skapa och ladda upp musik, och att lyssna på popmusik från världen över.