Popmusik i Sverige

Popmusiken har alltid varit prominent i Sverige och svenskarna har placerat landet på kartan gällande popmusiken. Den svenska popmusiken har alltid varit påverkad av det internationella men också svenska mega artister har påverkat hela popens historia. Redan under 1800-talet var musiken i Sverige influerad av amerikansk musik men det var verkligen under 1900-talet och med popens framfart som intrycken började påverka den svenska musiken. Man ivrigt med den brittiska popen och bandet the Beatles besökte Sverige för första gången under 1963. Både att lyssna på musik och att själv spela blev allt vanligare bland framför allt de svenska ungdomarna under det kommande årtiondet.

 De första genombrotten och ABBA

Under 1970-talet kom de första internationella genombrotten för den svenska musiken. Först var det rockmusik som lyckades ta sig in på både de engelska och amerikanska topplistorna genom tolkningar av redan kända låtar. Men det var popgruppen ABBA som skapade det största genombrottet för den svenska popmusiken och satte Sverige på kartan för alltid. Gruppen vann Eurovision Song Contest, en av världens största musiktävlingar, 1974 med låten Waterloo och efter det var framgången ett faktum. ABBA var en av 1970-talets största popgrupper och deras musik spelas flitigt än idag. Det finns till och med rykten om att ABBA skulle ha varit den näst mest populära gruppen efter the Beatles mätt i antal sålda skivor. Efter ABBA lyckades andra grupper som Europe och Roxette också etablera sig på den internationella musikmarknaden. Sverige har även vunnit Eurovision Song Contest hela sex gånger – näst flest gånger i världen efter Irland.

Svenska popstjärnor idag

Också i dagens konkurrenskraftiga musikfält finns ett flertal svenska stjärnor som har slagit igenom internationellt. Artisten Robyn har nominerats till tre Grammys, ett av världens mest prestigefyllda musikpris och har haft tre singlar på den amerikanska top-10 listan. Under de senaste åren har en av de hetaste popstjärnorna i USA varit svenska Zara Larsson som vann en talangtävling i Sverige som 10-åring. Zara Larsson har haft flera singlar på topplistorna både i USA och England samt samarbetat med världsstjärnor så som Kygo och Tyga. Också Tove Lo har haft ett flertal hits på topplistorna och förutom att hon har samarbetat med några av världens största stjärnor, har hon också skrivit låtar åt bland annat Lorde och Ellie Goulding.

Svenska låtskrivare och andra framgångar

Det är inte bara Tove Lo som har skrivit låtar åt andra popstjärnor utan det finns flera svenskar som varit verksamma bakom kulisserna i den internationella popvärlden. Den mest kända svenska låtskrivaren är Max Martin som har skrivit låtar och producerat för bland annat Britney Spears, Backstreet Boys, Katy Perry, Taylor Swift och The Weeknd för att nämna några. Max Martin är även en av dem som haft flest singlar nå nummer ett på Billboard topplistan i världen, enbart slagen av the Beatles medlemmarna John Lennon och Paul McCartney. Svenskar har också nått stora internationella framgångar inom andra genrer såsom EDM och house med grupper som Swedish House Mafia och artister som Avicii. Trots Sveriges storlek har landet förknippats med internationell pop sedan ABBAs tidiga framgångar och de svenska musikerna fortsätter leva upp till landets rykte internationellt.