Popsångare

Inte bara popsångare

Popmusik är en genre som är svår att definiera då den både kan variera stort musikaliskt, och består av flera andra komponenter än enbart musiken. Att en låt eller en artist blir populär har ofta att göra med artistens attraktivitet, stil, dans och marknadsföring av artisten. Artisterna marknadsförs hårt för att uppnå en viss status inom populärkulturen och de sätter trender inte bara inom musik men inom mode.

Den moderna popstjärnan

Sedan popstjärnan som fenomen gjorde entré i populärkulturen under 1980-talet med personer som Michael Jackson och Madonna har ett visst recept på vad som krävs för att lyckas i branschen skapats. En popstjärna ska såklart kunna sjunga bra. Även om det i dag finns olika sätt att hjälpa artisternas röster på genom teknik, är det fortfarande viktigt att popstjärnan klarar av de ofta krävande noterna i sångerna. Många av de allra största artisterna har blivit upptäckta just på grund av deras sångröster, på senare tiden allt mera genom internet. Exempelvis Justin Bieber hittades genom YouTube och Shawn Mendes blev känd genom appen Vine.

Förutom artister som hoppas bli känd genom internet, har det under flera år organiserats ett flertal olika talangtävlingar på TV som alla säger sig vara på jakt efter den nästa stora popstjärnan. Även om vinnarna i dessa tävlingar oftast kan sjunga otroligt bra, är det inte ofta som dessa blir stora popstjärnor efter programmets slut. Det finns dock undantag då personer och grupper som Beyoncé, One Direction och Kelly Clarkson alla har blivit kända genom dessa talangtävlingar. Dessa utgör dock bara en bråkdel av alla de som deltar i tävlingarna.

Varför är det så få som blir verkligt stora stjärnor trots att de har rösten för det? Svaret är att den moderna popstjärnan också måste ha andra kvalitéer för att lyckas. Artisten måste lyckas bli omtyckt av folket, för att kunna skaffa sig fans som lyssnar på deras musik och stöder deras karriärer. Stjärnorna är ofta stereotypiskt snygga med en stark karisma och dragningskraft. Förutom att kunna sjunga bra så gäller det även att kunna dansa, då popstjärnornas konserter ofta består av komplicerade dansnummer med avancerad koreografi. Den moderna popstjärnan är lika mycket underhållare som sångare.

Popsångare och mode

Att vara popstjärna innebär att ha en viss image utåt och med det går mode ofta hand i hand. Modebranschen och musikbranschen har länge haft en relation där popstjärnor inte bara bär de nyaste och hetaste kläderna utan också hjälper till att skapa nya trender. Flera stjärnor har en viss stil som de förknippas med och som blir en del av det varumärke som de säljer då de säljer sin musik.

Att få en viss artist att klä sig i ett visst märke kan skapa en stor efterfrågan för just det märket och popstjärnor ses ofta användas som modeller i olika kampanjer. Det är inte sällan som artisterna grundar sina egna modemärken eller skapar kollektioner för redan existerande märken. Att vara popstjärna handlar om att vara mycket mera än bara en symbol för musik, utan allt mera om att vara en symbol för samhällets populärkultur som fenomen.