Ett nytt album som bjuder in till nya Ögonblick – Artisten Fredrik Furus releaseturné inleds nästa vecka

När Fredrik Furu ger ut sitt nya studioalbum ”Ögonblick” den 3 mars gör han det som en artist och låtskrivare som hittat hem. Både bokstavligen och musikaliskt.

– Skivan som helhet känns på många sätt som mitt debutalbum ”Hollywoodhjärtan” från 2009. Jag har utgått från texterna och det organiska och äkta och inspelningen är gjord i Vasa med killarna i mitt eget liveband. Det här är kompisar som jag har hängt med i 15-20 år.

Fredrik har efter flera år i Stockholm och Helsingfors dessutom flyttat hem till Österbotten och även om hans vapendragare, producenten Oskar Nyman, bor i Stockholm är de båda födda i Jakobstad.

– Jag tror definitivt att det har satt sin prägel på materialet och hur vi jobbar ihop. Vi har liknande bakgrund och samma referenspunkter, men vi har båda också sett på Österbotten och Finland utifrån under många år.

Pandemin gav oväntad arbetsro

Fredrik skrev majoriteten av de nya låtarna under en ganska kort tidsperiod.

– Som många andra så fick jag väldigt mycket tid för mig själv under pandemin. På gott och ont. Det goda var att jag fick bo i min egen kreativa bubbla och där började jag skriva intensivt på ett sätt som jag inte gjort på många år.

– Det betyder att alla låtar utgår från mig själv, från mina tankar och mina akustiska demos. Det gör att skivan känns väldigt personlig, väldigt mycket mig.

Producenten Oskar Nyman, som också är låtskrivare på merparten av låtarna, har sedan lagt sin prägel på materialet. Tillsammans med Fredrik har de varit noga med att hålla kvar ”band-känslan” och det spelade uttrycket.

Fyra unga kvinnor bakom det visuella utrycket

När Fredrik skulle börja jobba med layouten för albumet och singlarna ville han göra nåt helt annat än tidigare.

– Jag kontaktade linjen för grafisk design på Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad och inledde ett samarbete där jag bad dom ta fram en ny visuell artistprofil åt mig, berättar Fredrik.

Det ledde till att två unga studerande, Cati Eklund och Karin Mäenpää, fick ansvar för det grafiska materialet. Samtidigt tog Fredrik kontakt med Elin Åsvik och Emilia Wik på produktionsbolaget Flickorna Productions som började skapa videomaterial.

– Jag är otroligt nöjd med deras jobb. Det blev en annan touch med mera färg och mindre kontraster. Fräschare och mindre gubbigt helt enkelt.

Fotografen Marcos Engman har liksom till det förra albumet tagit alla omslagsbilder.

– Vi blev vänner under tiden jag bodde i Stockholm. Han lyckas alltid fånga mig från min bästa sida och är en otroligt skön kille att jobba med. Det blir magi i nästan varje bild.

Albumtiteln ”Ögonblick” kommer från en låt som Fredrik har försökt skriva i många år men först nu fått klar.

”Vi som tror på ögonblick, vi träffar sällan mitt i prick,
men vi kommer närmare för varje dag som går”


– Det är en fras som har följt mig genom åren och jag visste att jag skulle få till låten förr eller senare. Den handlar om att vara en drömmare som lever för att fånga livets små magiska stunder.

Peter Asplund och Tove Ljungqvist gästsolister på skivan

Den svenske jazztrumpetisten Peter Asplund, känd bland annat för sitt jobb med Bo Kaspers Orkester spelar trumpetsolot på låten ”Vi som tror på ögonblick” som också avslutar albumet.

– Redan innan Peter kom till studion visste jag att det här skulle låta bra. Han är ett ultimat proffs med ett specifikt sound och otrolig känsla. Han gjorde två tagningar och sa ”nu tror jag ni har vad ni behöver” och så var det, skrattar Fredrik.

På låten ”Röster i vinden” gör Fredrik en duett med sångerskan Tove Ljungqvist. De har också skrivit låten tillsammans.

– Vi ville inte göra en vanlig kärlekssång så nu handlar låten istället om saker som pågår i världen runt omkring oss och hur svårt det kan vara att förstå sig på det som händer.

Ögonblickturné i mars och en finsk EP i april

För att fira albumsläppet ger Fredrik sig ut på en releaseturné i mars som han kallar för ”Ögonblicksturnén”. Det blir spelningar både i Finland och i Sverige och han ger dessutom ut EP:n ”Levottomat kesäyöt” på finska den 21.4.

– Det känns fantastisk kul att kunna ge ut material på två språk. Vi är lyckligt lottade i Finland på det sättet. Dubbel glädje, helt enkelt, avslutar Fredrik.

Fredrik Furus Ögonblicksturné besöker följande orter i mars-april:

9.3 Jakobstad, Schaumansalen
10.3 Närpes, Frans Henrikssonssalen
11.3 Pargas, PIUG Kultursal
17.3 Karis, Tryckeriteatern
23.3 Umeå, Kulturhuset Väven
25.3 Vasa, Ritz
15.4 Helsingfors, Nordhuset

På turnén är debuterande artisten Cajsa-Stina förartist och Fredrik gästas också av sångerskorna Nina Lassander (Jakobstad) och TIKA (Karis och Helsingfors). I Karis uppträder dessutom elever från Lärkkullas Songwriting-linje som förartister.

 
Biljetter till turnén säljs av Netticket.fi och Lippu.fi (Helsingfors).

 
FACEBOOK | INSTAGRAM |  WEBSITE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *