Popmusik idag

Popmusiken som genre har utvecklats enormt sedan den uppkom som en subgenre till rockmusiken under 1950- och 1960-talet. Mycket av det som popmusiken har utvecklats till idag har varit tack vare hur genren har hämtat inspiration från andra subkulturer och genrer såsom hiphop, R’n’B och elektronisk musik. Idag är popmusik populärare än någonsin men genren ser onekligen mycket annorlunda ut än den gjorde i början.

Under 2010- och 2020-talet har det varit influenser från rapmusik och hip hop som har dominerat popmusiken och förändrat den. Stora artister som har haft ett finger med i spelet i att få hip hop att spelas lika ofta på radion som alla andra poplåtar är bland annat Drake och Nicki Minaj. Dessa har sakta men säkert minimerat rockmusikens påverkan på popen men har lämnat influenserna från countrymusiken fortfarande starka.

Internets framfart

Internet har förändrat världen mycket och inte heller popbranschen har lämnats utan påverkan. Genom de teknologiska framstegen har inte bara hur musiken låter förändrats utan också hur artister upptäcks, hur konsumenterna lyssnar på musik och hur fans interagerar med artisterna. I och med att det kan tänkas att det främst är den yngre generationen som har tagit till sig nätets fulla potential, syns detta också i att dagens popmusiker blir allt yngre. En av de allra största stjärnorna på pophimlen är Billie Eilish, som upptäcktes då hon bara var 15 år gammal.

Det har även uppkommit nya sätt som artister upptäcks på i och med det stora utbudet sociala medier och streamingtjänster som gör det lätt för artister att snabbt nå en stor publik redan innan de upptäcks av de större skivbolagen. Plattformar som SoundCloud men även appar som TikTok och Instagram har under de senaste åren varit inblandade i att skapa artister som Post Malone och Lil Nas X. De samma kanalerna används dessutom flitigt av artisterna själva för att skapa en fanskara på nätet och i flera fall interagerar artisterna med sina fans direkt online.

Andra länders framfart

I den globala världen vi lever i idag är det naturligt att också andra länder än USA och Storbritannien producerar popmusik. Speciellt flera länder i Asien har gjort storslagen entré på marknaden i väst och genrer som K-pop, det vill säga koreansk pop, hör till de mest populära i världen. Förutom koreanska hörs allt flera poplåtar på spanska och vilket innebär att engelskans dominerande position inom popbranschen långsamt håller på att luckras upp.

Popens framtid

Då förändringar sker i snabb takt och på oförutsägbara sätt, är det svårt att gissa sig till hur popmusiken och -branschen kommer att se ut i framtiden. Troligen kommer musiken anpassa sig allt mera till internet och dess olika format. Med detta kommer kortare låtar och allt mera otydliga genren då artisterna hämtar inspiration från allt bredare referenser. Men samtidigt som musikvärlden blir mera global blir det lättare för fans världen över att hitta ny musik och nya artister samt vara med och skapa framtidens popstjärnor utan inblandning av skivbolag som säljer en färdig produkt. Det kommer att vara intressant att följa med hur konsumenterna påverkar popkulturen i framtiden och vad det följande steget kommer vara för popmusiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *