TIPS FÖR HETA KVÄLLAR

Denna sommar har varit alldeles speciell, även i Sverige. Antalet varma dagar i följd har varit rekordmånga. Över 30 graders hetta har därför ställt oss nordbor inför situationer och utmaningar som vi inte är vana vid. Hettan kan göra det svårt att jobba och utöva hobbyer, för att inte tala om att vistas i den kokheta lägenheten och att kunna sova där.
Vad kunde man då göra, speciellt om det inte finns någon tillgång till maskinell nedkylning och luftkonditionering ? Här följer några tips värda att pröva på den heta sommardagen.

HETTAN MINSKAR INTRESSE OCH IVER ATT GÖRA NÅT

Hettan medför nedsatt aktivitetsnivå på alla delområden. Den kan göra oss irriterade eftersom vi har sovit dåligt, och den förorsaka illamående då vi inte tagit tillräckligt bra hand om oss. Hettan kan också göra oss passiva i sovrummet, detta får också partnern känna av. Detta kan hjälpas genom att planera för framtiden: Idag, då ni båda är hemma kan ni kolla in vad prostata vibrator egentligen betyder. Sedan är det bara att beställa något helt nytt, och att pröva tillsammans då produkterna kommit. Och denna artikel kan ge råd i finnandet av energi och iver för heta sommardagar.

SVALKA DIN KROPP

Du har säkerligen redan försökt att svalka din kropp med het luft, och det är de facto en av de bästa metoderna att motarbeta hetta för stunden. Svalt vatten eller fuktade handdukar på nacken, handleder eller låren kan friska upp, åtminsone i hemförhållanden. På jobbet kan detta förstås vara svårare att förverkliga, men under pausen kan man
svalka åtminstone handleder och nacken.

På kvällen där hemma är en svalkande dusch på sin plats. En smula fukt på kroppen kombinerad med en roterande bordsfläkt hjälper åtminstone för stunden.

DRICK TILLRÄCKLIGT

Att dricka är ett måste då det är hett ute. Drickbart skall finnas hela tiden, och eftersom temperaturerna är höga, bör vuxna personer dricka tre liter per dag, och detta skall inte handla om kaffe. Bra alternativ är äkta fruktsafter, vatten och
mineraldrycker. Mineraldrycker är ett plus för saltbalansen. Att ha koll på vätskebalansen är livsviktigt om du rör på dig under dagen. Här i norr bör du komma ihåg, att om du är ute och rör på dig, är det viktigt att skydda både kropp och huvud då det är som hetast. Detta gäller speciellt mellan kl. 10 och 15.

Vätskebrist, första symtom: Huvudvärk, nedsatt blodcirkulation (t. ex. ljust tandkött), och i takt med att läget förvärras: Trötthet. Till slut kan det kännas att man inte alls kan röra sig. Med vätskebrist kan också förknippas muskelkramp, svullna fingrar och fötter, samt som värst: Svindel, illamående och yrsel.

KOM IHÅG ATT ÄTA

Då det är hett vill man inte göra några gryträtter där hemma. Inget som värmer upp lägenheten ytterligare tilltalar särskilt. Därför är det på sin plats att beställa färdigmat. Ett gott tips är att under varma dagar äta ofta men mindre portioner, dessutom är det bra att äta lättare rätter. Bra alternativ hittas bland fiskrätter och soppor. Även bär och frukter rekommenderas. Skär upp fruktslicer eller skaffa färdiga uppskurna fruktpaket, ät genast eller frys ner. Nedfrysta bär och fruktslicer är alltid goda mellanmål i hettan.

SOVANDET ÄR EN UTMAING

För mången är sovandet svårt i sommarhettan, det är bara alltför varmt i sovrummet. I många egnahemshus med två våningar har man bestämt sig att sova i den nedre våningen, eftersom värmen stiger uppåt, och under varma nätter sjunker temperaturen endast ett par grader.

Bekvämt och behagligt sovande kan underlättas genom att ha sängkläderna en stund i frysen, bara man inte glömmer dem där för länge. I svalkade sängkläder kan man eventuellt med hänvisning till texten ovan, pröva nya produkter, och kanske svalka partnerns inre lår med en isbit.

KOM IHÅG ATT RÖRA PÅ DIG

Trots hettan skall man aldrig glömma att röra på sig. Det är dock inte klokt att jogga mitt på dagen, jogga hellre på kvällen. Då undviker man den heta middagssolen som steker en från en molnlös himmel. Det gäller också att reglera intensiteten på en het sommardag. Kroppen kan vara tvungen att göra dubbelt upp, å ena sidan genom att balansera kroppstemperaturen, å andra sidan genom tillförsel av energi. Då det handlar om hetta bör man komma ihåg att energidrycker inte är bästa alternativ för att släcka törsten. Däremot är de traditionella sportdryckerna med bra
salthalter bättre – även vanligt vatten är ett bättre alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *