NAB trio släpper albumet ”My soul is a bird” på Sodamusic/GAC

Genreöverskridande gruppen NAB gör nu sitt första album som trio. Musiken kan närmast beskrivas som meditativ jazz med en intensiv, skimrande närvaro i ton och puls.

“My soul is a bird” består av nio spår. Inspelningarna är gjorda i Göteborg, dels på Konstepidemin vid en livestream på klubben Brötz, dels i studio Fabriken i Gårda. Allt är mixat och mastrat av Michael Thorén i Studio Fabriken.

Lyssna på albumet på Spotify

Eller på Youtube

NAB trio är Nema Vinkeloe Uuskyla, sång och viola, Annika Törnqvist, elbas och Biggi Vinkeloe altsaxofon och flöjt. Musiken är komponerad av gruppen kollektivt, eller av enskilda gruppmedlemmar. Titelspåret är komponerat av Nema Vinkeloe Uuskyla.

NAB startade som grupp 2018 och har tidigare släppt två album under namnet NABplus: Parenthesis (2021 Sodamusic) tillsammans med poeten Hakim Mirza och Setuvegalu (2019 Sodamusic) tillsammans med slagverkaren Arun Sivag (percussion) och Sangeetha Ravindranath (sång).

Gruppen har också utforskat samarbeten med konstnärer från olika genrer, traditioner och kulturer vilket påverkat kompositionerna på “My soul is a bird”. Bland tidigare samarbeten kan nämnas inspelningar och liveframträdanden med musikern Rumi Harish, talesperson för Alternativ Law Forum (som arbetar för transpersoners rättigheter i Indien) i Bangalore under 2019 och liveframträdande med trumslagaren och improvisatören Peeter Uuskyla trummor och dansaren Katarina Eriksson i Sverige sommaren 2021.

Gruppmedlemmarna i NAB är tre kvinnor från olika generationer med olika musikalisk bakgrund. Nema Vinkeloe Uuskyla (född 1993) är en klassisk sångerska med bakgrund inom flera meriterande klassiska körsammanhang. Annika Törnqvist (född 1974) har spelat i ett stort antal band sedan början av 90-talet, som pop/indiebanden Dilemma, Cascade, Satisfactory och freeform-bandet Amazonas samt varit sessionmusiker för olika svenska artister. Biggi Vinkeloe (född 1956 i Tyskland) har turnerat över världen som jazzmusiker med eget band och arbetat långa perioder i Kalifornien, USA. Som saxofonist är hon en av de mest framträdande kvinnliga jazzmusikerna i sin generation. Tillsammans skapar NAB en säregen, utmanande ljudbild med stark gravitation.

Albumet My soul is a bird blev tillgängligt digitalt på samtliga streamingtjänster den 10 december.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *