NABplus släpper albumet “Parenthesis” den 5 Augusti

NABplus:s nya album Parenthesis presenterar Hakim Mirzas kraftfulla poesi, uppburen av lyhörda kompositioner och improvisationer där orden och tonerna gränslöst får flöda och bilda en helhet som berör. Album släpps 5 Augusti både på streamingtjänster och som CD.

NAB är en genreöverskridande trio från Kungälv, bestående av Nema Vinkeloe Uuskyla (sång, viola), Annika Törnqvist (elbas) och Biggi Vinkeloe (flöjt och altsaxofon). I musiken hörs influenser och spår av klassisk musik, jazz, svensk och indisk folkmusik, ljudkonst, fri improvisation, experimentell rock och suggestiv triphop.

Under 2020 påbörjade NAB ett live-samarbete med poeten Hakim Mirza, också han bosatt i Kungälv, som skriver på kurdiska språket Sorani. Först bestod samarbetet av musikaliska improvisationer till textläsning, som sedan utvecklades till en fastare form av kompositioner som integrerar texterna med melodier och växelvis läsning på sorani och engelska. Hakim Mirza kom till Sverige från Irakiska Kurdistan efter att ha suttit i fängelse vid två tillfällen på grund av hans politiska åsikter. Han var en uppskattad poet i Irak och samarbetade med och skrev för TV och radiostationer. Albumet Parenthesis innehåller sju låtar, varav fem bygger på Hakims texter.

Två av texterna är översatta till engelska och de framförs av Nema Vinkeloe Uuskyla. Slagverkaren Ebba Westerberg bjöds in att bidra med olika spännande percussionsinstrument på fem av låtarna.

Om NAB

NAB startade som band 2018 och har sedan dess utforskat samspel med musiker från olika världsdelar och traditioner under namnet NABplus. Alla i bandet är nyfikna på vad som händer när musikgenrer blandas, ramar för musiken tas bort och andra konstformer får ta plats i skapandet. NAB är den perfekta konstellationen för att få utforska det. Den nyfikenheten har varit vägledande för kompositionerna som är gjorda av bandmedlemmarna och utförandet som innehåller ett stort mått av improvisation.

Under 2019 gjordes en turné i området kring Bangalore, Indien där gruppen spelade med ett stort antal indiska musiker ur olika traditioner. Att turnera i Indien skiljer sig stort från- att turnera i Sverige eller Europa. Studioinspelningar påbörjades och samarbeten inleddes spontant, spelningar på universitet, festivaler, förskolor och restauranger bokades och ändrades med kort varsel. Även medverkan i paneldebatter för jämställdhet och transgender hanns med. NAB kom hem med mycket spännande musik på hårddisken. Turnén följdes upp med ett Sverigebesök av de indiska musikerna Arun Sivag (slagverk) och Sangeetha Ravindranath (sång) sommaren 2019. Då gjordes en liveinspelning som senare kom att bli albumet Setuvegalu (©Sodamusic 2019), som betyder broar på indiska språket Kannada.

Bandmedlemmarna i NAB är tre kvinnor från tre olika generationer med olika musikalisk bakgrund.

Nema Vinkeloe Uuskyla (född 1993) är en klassisk sångerska med bakgrund inom Göteborgs domkyrkokör och andra meriterande klassiska körsammanhang samt har spelat svensk folkmusik, Annika Törnqvist (född 1974) har spelat i ett stort antal pop/indieband sedan början av 90-talet, bl a Dilemma, Cascade, Satisfactory och freeform-bandet Amazonas samt varit sessionmusiker för olika svenska artister. Biggi Vinkeloe (född 1956 i Tyskland) har turnerat över världen som jazzmusiker och arbetat långa perioder i Kalifornien, USA. Hon har medverkat på inspelningar av närmare 100 album.

Albumet Parenthesis med NABplus ges ut på CD och blir tillgänglig på samtliga streamingtjänster den 5 augusti 2021. Parenthesis är ett konstnärligt samarbete mellan poeten Hakim Mirza, NAB trio och slagverkaren Ebba Westerberg. Albumet är inspelat, mixat och mastrat i Studio Fabriken, Göteborg i april 2021 av Michael Thorén. Albumet är producerat av NAB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *